02 Japán zöld tea

A japán teák alapvetően zöldek, a gőzölt, sodrott sencha és gyokuro, illetve a porrá őrölt tea, a teaszertartás teája, a matcha alkotják a választék gerincét. Japán teáinkat közvetlenül a termelőktől, teafarmerektől, kisüzemi cégektől szerezzük be. Európában ritkán hozzáférhető teákról van szó, melyek elsősorban a minőségi teát fogyasztó, szakértő japán közönségnek készülnek. Legtöbbször csak személyes kapcsolatfelvétel után nyílik lehetőség rá, hogy beszerezzük a teákat. Ez egy hosszú tanulási folyamat, mely komoly kihívásokat és tapasztalatszerzési lehetőségeket is rejt.

Az értékes tea Japánban egyet jelent a tavaszi teával. Az első szedés – Ichibancha, termőterülettől és időjárástól függően április közepétől május végéig, az esős időszak beálltáig tart. Természetesen a szezon elején szedett teák ezen belül is megkülönböztetett figyelmet érdemelnek.

A japán zöld teák hagyományosan pihentetett, érlelt teák. A tavasszal leszedett és feldolgozott tealeveleket nagy zsákokban, ládákban egész nyáron, hűtve tárolva pihentetik, majd szeptember környékén, a teaversenyek idején jönnek ki az első sencha, október közepén pedig az első gyokuro és matcha (az árnyékolt szekció) teák. Van persze kivétel, ez pedig a shincha (shin-cha=új tea), melyet jellemzően a szedést követően, pár hétig lehet beszerezni: a frissen szedett tea ünnepe ez, előzetes, az ősszel érkező teák felvezetése. Az értékes tavaszi levelek csupán alig néhány százaléka kerül shincha, új tea feliratú zacskókba.

Választékunk szezonról szezonra, évről évre változik, a frissen felfedezett teák, újdonságok mellett a legnépszerűbbeket, saját kedvenceinket is természetesen próbáljuk folyamatosan készleten tartani.

Jó böngészést a teák között!

Showing 1–12 of 28 results

Kitűzés a Pinteresten

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.